Продължете към съдържанието

Азбука на щастието. – Как да бъдем щастливи?

Истината е толкова проста:

ако искаш да бъдеш щастлив, бъди щастлив!

А. Да бъдем реалисти.

Трябва да се научим да приемаме действителността. Да приемаме света такъв, какъвто е. Но най-вече – да приемаме себе си с всичките си недостатъци (често привидни), както и хората около нас. Да прощаваме причинените ни обиди, но не заради тези, които са ни обидили, а заради самите нас. Да се научим да разчитаме повече на себе си, като така ще се освободим от състоянието на зависимост и беззащитност. Трябва да приемаме житейските обстоятелства, без да съжаляваме (самосъжаляваме) за разминаването между желаното и действителността.  Да предприемаме реални практически стъпки, за да променим нещо в живота си.

Б. Да бъдем позитивни.

За съжаление за много хора, спомените от вчерашния ден се превръщат в източник на угризения и самобичуване. “Каква ужасна грешка допуснах!”, “Ако тогава не бях постъпил по този начин, сега нямаше да се стигне до това.”, “Трябваше да предотвратя всичко това.” Когато човек се връща към миналото си и търси в него неуспехите и грешките, “черният период” на несполуките сякаш се увеличава и изтласква от паметта хубавите моменти.

По същия начин не бива негативни очаквания да помрачават бъдещи моменти: “А, ако нещо се случи изведнъж…А ако пак не е така…Дано не се случи нещо…” Много по-добре е да се изоставят неоснователните съмнения и тревоги, които са истинска спирачка за човека. На миналото трябва да се гледа като на източник на полезен опит, а не като на товар. Това зависи изцяло от вас, това е по вашите сили. Погледнете на бъдещето като на възможност за разрешаване на настоящите проблеми, а не като на източник на нови такива. Настоящето трябва да е източник на сили, а не на разочарование и на недоволство от себе си. Именно в настоящия момент се крие ключът за разрешаването на проблемите- реални и въображаеми. Всичко зависи от това как ще мислите за тези проблеми.

Именно мислите съграждат бъдещето ни. Ако човек постоянно се безпокои за бъдещето си, като рисува в мислите си мрачна картина на катастрофи, неуспехи, провали и грешки…те ще се “сбъднат”, защото човешката психика е устроена така, че мислите програмират човека, настройват го за неуспехи. Психологът П. Вацлавик нарича това принцип на Едип. Стараейки се да направи всичко възможно, за да избегне лошите предсказания, със собственото си поведение митологичният герой Едип спомага за тяхното сбъдване.

Практиката показва, че в процеса на работа над себе си, човек може да си изработи собствена устойчивост на стрес или, както казва Юнг, “способност да приема всичко, каквото и да става.”

В. Да бъдем отговорни.

Без чувството на отговорност и на увереност в себе си, човек не може да се реализира като личност, да постигне истински успех, да осмисли живота си. Много хора страдат от комплекса на “послушното дете”, чийто родители вземат всички решения вместо него. Често възрастни, търсят нови “родители” в лицето на съпруга, шефа, новия пророк, гуруто, политическия деец. В съвременното общество хората ставаме все по-пасивни: живеем и мислим “като другите”, свикнахме други да решават вместо нас. Ето защо повечето хора така и не се научават да поемат отговорност за своите думи и постъпки, за живота си. Чувствайте се отговорни за себе си. Не забравяйте: “Вие сте капитанът на своя кораб”. Не се страхувайте да бъдете различни от останалите, не се подчинявайте сляпо на стадния инстинкт, отстоявайте собственото си мнение.

Г. Бъдете разумни егоисти.

Отнасяйте се към другите така, както бихте искали те да се отнасят към вас. Мислейки за справедливоста по отношение на другите, не забравяйте и за Вашата “отплата”. Преданост и честност са нужни и на вас, на собствения ви организъм, на собствената ви личност. Обичайте и се грижете първо себе си, за да сте способни да обичате и да се грижите за другите.

Умеете ли да бъдете щастливи?

 

1. Когато понякога се замисляте за изминалия си живот, стигате ли до извода, че:

а). всичко е било по-скоро лошо, отколкото хубаво – 0

б). всичко е било по-скоро хубаво, отколкото лошо – 1

в). всичко е било прекрасно – 2

2. В края на деня обикновено:

а). сте недоволни от себе си – 0

б). считате, че е можело денят Ви да мине по-добре – 1

в). доволни сте от изминалия ден, отивате да спите – 2

3. Когато се оглеждате в огледалото, си мислите:

а). “Боже, времето е жестоко!” – 0

б). “Какво пък, съвсем не изглеждам зле!” – 1

в). “Чудесно!” – 2

4. Когато научавате за голяма печалба на свой познат, си мислите:

а). “На мен никога няма да ми провърви!” – 0

б). “По дяволите! Защо това не се случи на мен?” – 1

в). “Все някога и на мен ще ми провърви!” – 2

5. Ако чуете по телевизията или прочете в интернет за някаква злополука, си казвате:

а). “Това може да се случи и на мен!” – 0

б). “За щастие това ме отмина!” – 1

в). “Тези репортери умишлено преувеличават!” – 2

6. Когато сутрин се събуждате, най-често:

а). не искате да мислите за нищо – 0

б). мислите си какво ли ви готви днешния ден – 1

в). доволни сте, че новият ден започва и че може да има нови изненади

7. За приятелите си мислите, че:

а). са толкова интересни и отзивчиви, както би ви се искало – 0

б). имат недостатъци, разбира се, но са напълно поносими – 1

в). са чудесни – 2

8. Сравнявайки се с другите, си мислите:

а). “Подценяват ме.”- 0

б). “Не съм по-лош от останалите.” – 1

в). “Ставам и за лидер, това всъщност всички го признават.” – 2

9. Ако сте качили 4-5 килограма:

а). изпадате в паника – 0

б). считате, че в това няма нищо лошо – 1

в). веднага преминавате на диета и започвате активно да спортувате – 2

10. Ако сте потиснати:

а). проклинате съдбата – 0

б). знаете, че лошото настроение ще отмине – 1

в). опитвате да се развличате – 2

Към коя категория се отнасяте Вие? 

Резултати:

17-20 точки – Вие сте толкова щастлив човек! Направо не е за вярване, че това е възможно! Радвате се на живота, не обръщате внимание на неприятностите и житейските несполуки. Такъв жизнерадостен човек се харесва околните със своя оптимизъм, но…Не се ли отнасяте твърде повърхностно и лекомислено към всичко? Може би малко спептицизъм няма да Ви навреди?

13-16 точки – Навярно сте напълно щастлив човек. В живота Ви има повече радост, отколкото тъга. Вие сте смел, хладнокръвен и здравомислещ човек. Имате лек характер. Не се отчайвате, когато се сблъсквате с трудностите. Трезво ги преценявайте. На околните им е добре с Вас.

8-12 точкиЗа Вас щастието и нещастието са 50 на 50. Ако искате да наклоните везните в своя полза, опитвайте се да не отстъпвате пред трудностите, посрещайте ги стоически. Разчитайте на приятелите си, но и не ги оставейте в беда.

0-7 точки – Свикнали сте да гледате на всичко през черни очила. Считате, че съдбата Ви е отредила участта на неудачник. Дори понякога парадирате с това. А струва ли си? Стремете се повече време да сте сред весели и оптимистично настроени хора. Добре би било да се занимавате с нещо. Намерете си хоби.

 

Източник списание “Инсайт”, 2003г., октомври.

Препис: Емилия Сотирова- Психолог/Психотерапевт, Семеен консултант

 

Етикети:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *