Продължете към съдържанието

9 физически симптома, с психосоматичен характер.

Какво е психосоматика?

„Соматично означава: което идва от физическото, а психо: което идва от душата. Днес дори традиционната медицина приема, че най-малко 75% от неразположенията са психосоматични, тоест физическата болка е причинена от някаква емоционална или умствена причина.“

Лиз Бурбо

Психосоматика

Този термин тепърва започва да навлиза в социалната психологичната култура, но реално психосоматичните случаи в психологичния кабинет никога не са спирали. Психосоматичен проблем се появява тогава, когато умът ни не ни позволява да се срещнем с онова нещо в психиката ни, което ни тревожи. Вместо това, въпросното „нещо“ намира израз в тялото ни, под формата на физически симптом.

Един от най-явните признаци за психосоматика е хроничен тип физическа болка/дискомфорт/симптом, която обаче няма физическа реална причина. Например емоции, като гняв, страх, тревожност са чести причинители на психосоматични проблеми като мигрена, диабет, чревни проблеми, язва, болки в гърба и други.

За разрешаването на този тип проблеми е нужно да се разбере, какво стои зад физическия симптом, затова работата с психолог е изключително важна. Както при паник атаките обаче, човек рядко разбира какво точно му се случва и обикновено първо посещава всякакви специалисти, преди те да му кажат, че реално няма физически нарушения или причини, а се дължи на „нерви“ и „стрес“.

1.Главоболие

Главата е най-явният символ на личността и на същността на един човек. Не е изненадващо, че и проблемите свързани с нея, обикновено са проблеми с “Аз съм“. Често, когато имаме трудност, която е свързана с нас или нашето отношение към света и хората и нашето място в него, изпитваме болка в главата. Чести са фрази като „Заболя ме главата от теб“, „Удрям си главата в стената“, „Твърдоглав съм“. Може би има аспекти от Вас самите, които е трудно да бъдат признати или приети или това, което сте не отговаря на това, което мислите че трябва да бъдете. Обикновено случаи, при които човек не си позволява да бъде това, което иска са свързани с мигрена или по-силни форми на хронично главоболие.

2.Кожни проблеми

Огромна част от проблемите с кожата се дължат на психосоматика. Кожата е нашата обвивка. Тя е границата ни и достъпа до външния свят и другите. Има изключително много вариации на проблеми свързани с кожата, но главните психосоматични причини, които могат да се споменат са: себеоценката ни спрямо външния свят и личните ни граници спрямо другите. Понякога един кожен проблем би помогнал на човек да се отдели от другите и да стои на страна от тях. Като това е често несъзнавано желание дори и за самия човек. Специфичното при кожните проблеми е също и мястото на самият симптом- отново е важно индивидуалното значение на тази област за самия човек. Кожни проблеми на лицето могат например да значат, че човека не иска да осъществява контакт с другите или има трудности да покаже истинското си „лице“.

3. Диабет

Диабетът е всъщност една от най-ранно описаните болести дължаща се на психосоматична основа. Диабетът е силно обвързан с функцията на ендокринната система, а оттам и с нашите емоции. Силните емоции, които не могат да намерят изява чрез ума или поведението могат да бъдат преведени в подобен физически симптом. Заедно с емоциите, желанията ни са също силно обвързани тук. Една от психологичните причини за поддържането на диабет е именно неуспеха да бъдат задоволени наши желания и нужди. Например, често срещано е човек да се опита да задоволи потребности свързани с обич, чрез храната, която е и пряко обвързана със състоянията на диабет.

4. Проблеми с косата

Загубата на коса е често обвързана с психосоматична причина. Този проблем, както гласи и наименованието е свързан със загуба и страх от загуба – на някого или на нещо. Ако вземем за пример фразата „скубя си косите“, която е свързана с израз на отчаяние или безпомощност, ще видим, че не е случайно, че точно косата е в центъра. Най-често хората се чувстват безпомощни, когато са на път да загубят нещо и нямат контрол над случващото се или по-скоро, когато възприемат ситуацията по този начин.

5. Проблеми със зъбите

Символично зъбите са свързани със „сдъвкването“, каквато е и тяхната физическа функция. Човек може да изпитва трудности да „сдъвче“ или преосмисли някаква информация или събитие/случка. Това се различава от „преглъщането“ или приемането на информацията, понеже това е функция на гърлото. Това е само част от възможните психологични причини. Тъй като може да има различни видове проблеми със зъбите и съответно различни символични обвързаности, затова е важно да се подхожда индивидуално към всеки отделен такъв проблем.

6. Проблеми с кръста

Гръбнакът и кръстът са опората на човешкото тяло. Болки свързани с тези области често може да са породени от страхове свързани с „опорите“ в живота ни. Това могат да са финансови възможности, хора, работа. Такива болки могат да се превеждат в „Не се чувствам достатъчно сигурен или подкрепен“. Отново тук има множество различни причини свързани с различните области на болката, които трябва да се изследват индивидуално с  психолог.

7. Проблеми със стомаха

Стомахът е основният център на храносмилането и отделянето. Тук може да има различни симптоми, като например язва, гастрит, кръвоизлив и др. Стомахът, като основна „смилаща“ система е свързан символично с възможността ни да „смелим“ нещо или идеята за някого. Това може да значи отново, че човек има трудност да приеме някого или нещо, информация от външния или вътрешният свят. Тези болки са често свързани и със способността ни да се освободим от дадена информация или човек, като това се изявява чрез проблеми в отделителната система – пряко свързана със стомаха.

8. Астма

Астмата е проблем засягащ вдишването и издишането на въздух. Преведено символично това може да звучи като „проблеми с даването и получаването“, като това може да засяга материални вещи, както и части от психичния свят на страдащия – мисли, чувства, емоции. Темата за даване/взимане е често централна при хора, които имат психосоматични изявления, дори и те да не са астматични. Това е и една от централните теми, които излизат при по-обстойно изследване на личността, в някои случаи.

9. Плексит/Рамене

Плекситът е хронична болка в плешката в областта на раменете. Често чуваме изрази като „Имам много на плещите си“, „Цял свят лежи на раменете ми“ и други. Символно болките в раменете може да означава, че човек има „твърде много върху раменете си“, тоест има много отговорности и ангажименти. Тези ангажименти могат да бъдат както работни или други задължения, така и усещането, че другите очакват много от самия човек, което го натоварва.

Психосоматичните заболявания имат дълбок индивидуален и  вътрешен корен. Единствено, когато открием какво стои зад въпросния симптом можем да предотвратим появата на физическата болка или болест. Затова работата с психолог, когато става въпрос за психосоматика, е от съществено значение. Човек трудно може сам да достигне толкова навътре в себе си без това да активира защитните си механизми. 

Два важни въпроса стоят зад психосоматичните заболявания и често отговорите на тези въпроси мигновено повлияват на болката/болестта:  Какво тази болка/състояние ми пречи да направя? и Каква функция извършва мястото, където ме боли – каква е символиката зад физическия симптом?

Повече за психосоматиката може да прочетете в статията „Психосоматика- когато психиката разболява тялото“  тук: https://sovapsychologist.com/psihosomatika/

Също така можете да видите какво казва наш психолог по темата в TedxVarna:

Автор: Психологичен Център S.O.V.A.

1 коментар за “9 физически симптома, с психосоматичен характер.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *