Продължете към съдържанието

6 малки трика за концентрация и мотивация

Противно на общото вярване мотивацията и концентрацията не са даденост. Това са на първо място ресурси – ментални ресурси – и като такива те имат способността да се изчерпват. Това означава, че когато имаме ново начало, като например новият ден, ние имаме определено количество мотивация и възможност за концентрация, които обаче с времето се изчерпват. Това всъщност важи за много от умствените процеси.

Човек може да изчерпи само определено количество умствена енергия за една или друга задача, а ако се замислим, всичко, което правим през деня изисква умствена енергия. Затова е и толкова лесно да загубим мотивация и/или концентрация. На второ място те са и умения. Напълно възможно да станем по-добри в развиването на тези умения и да бъдем малко по-мотивирани и концентрирани. Това от своя страна означава, че това не са качества, които някои просто притежава и не означава, че ако си „разсеян по рождение“ нямаш възможност да подобриш концентрацията и мотивацията си.

Ето няколко ментални трика, които може да използвате, когато имате нужда да повишите концентрацията и мотивацията си, чрез развитие на тези две умения:

(Това е сбор от няколко метода, като различните хора, откликват различно на всички тях. Идеята е да откриете, кой работи за Вас.)

1.Запишете си… 

Когато говорим за мотивация, най-лесният начин да я изгубим е да се почувстваме претрупани със задачи и идеи, които трябва да се изпълнят. Ясният план е един от най-ефективните начини да държите задачите, за които ви трябва мотивация под контрол. Това спомага за изчистването на всички онези мисли и тревоги, които биха ви отказали още преди да сте започнали. Допълнително по този начин вие ангажирате не само мисленето си, но и другите си сетива, което ангажира мозъкът Ви с целта/задачата/желанието ви до по-голяма степен .

2. Списък с нещата, които те разсейват:

За жалост също толкова лесно е да изгубиш и концентрация. Изследвания показват, че е много по-трудно да се върнеш към дадена задача (около 25 мин.), след като си се разсеял с нещо. В една утопична вселена съветът тук би бил „Намали нещата, които те разсейват“ – това обаче не е никак лесно или възможно. Нещо, което можете да пробвате е да направите списък с нещата, с които бихте се разсеяли в даден момент,  и да ги направите по-късно. Например:  „Да проверя утре какво ще е времето“, „Да проверя Фейсбук“, „Да се обадя на…“. След това, когато решите че списъкът с достатъчно пълен , например, когато с времето станат 5 задачи, починете си от това върху, което сте концентрирани и изпълнете списъка си с „разсейващи задачи“.

3. Награди?

При някои хора механизмът на „задача-награда“ работи много добре за повишаване на мотивацията. Това по принцип е естествен процес, който е приложим за всички човешки същества. Ние от деца биваме отглеждани по този начин и самият процес е закодиран, дори и на физиологично ниво. За жалост обаче е трудно да открием, кое би било достатъчна награда за добре свършена работа за самите нас. При някои хора да се „самонаградят“ с хубава вечеря, шоколад или дори една цигара е достатъчна, при други хора да открият това, което за тях би било награда и то такава, която си заслужава е малко по-трудно и много по-индивидуално. Въпреки това, това е механизъм, които работи, когато открием правилните пропорции задача:награда, за самите себе си.

4. Тялото е важно!

Не пренебрегвайте сигналите от тялото и мозъкът ви. Забележете кога е времето през деня или вечерта, когато сте по-концентрирани и мотивирани. Много е трудно да се преобърне естественият цикъл на работа на тялото и мозъкът ни. Затова, когато е възможно обърнете внимание на това и следвайте този вид „график“ за изпълнението на задачите ви. В противен случай, това, което се случва е изчерпване на умствената енергия, в усилия да се концентрирате, още преди ума ви да е готов за това. Разбира се, не всички имаме възможността да избираме кога да „работим“, но за задачите, при които имаме възможност да избираме е добре да се помещаваме в този физиологичен „прозорец“ на концентрация.

5. Тук и сега!

Има много начини, чрез които е възможно да тренирате концентрацията си. Един от най-известните е с mindfulness техники. Повече за това можете да прочетете тук: https://sovapsychologist.com/mind-full-and-mindfulness/. Друг метод за „превключване“ към концентрация е човек да насочи фокуса си към нещо специфично за определен период от време. Например: Оставете всичко, което правите за момента и намерете всичко в пространството, което е с жълт цвят. Бавно, малко по-малко, докато обходите цялата стая/пространство, като задържате погледа си върху предмета. Това спомага съзнанието да се фокусира и следователно да превключи към „режим на концентрация“.

6. Дъвка?

Един не до-толкова популярен метод за концентрация е дъвченето на дъвка, докато работим, специално ако задачите ни са на компютър. Това на пръв поглед не изглежда свързано с концентрацията, но всъщност предоставя на мозъка ни „така нужното разсейване“, докато запазва концентрацията ни върху задачата. Проучвания показват, че това е по-добрият начин да се справим с желанието ни да се разсеем, отколкото да започнем да се ровим в Интернет за всевъзможни неща или така добре познатото на някой хора странично „хапване“ докато работят.

Тези трикове са просто сбор от множество възможни, като е важно да отбележим и сериозните проблеми свързани с патологична невъзможност за концентрация или мотивация. Те са симптоми на някои психологични състояния (например burnout, депресия, тревожност, психоза, когнитивни нарушения и други). Винаги е добре да знаем какво стои зад определено поведение. В случай, че липсата ни на мотивация и невъзможността за концентрация са симптоми, работата с психолог е от значителна важност. Психотерапията подобрява общото състояние, което от своя страна влияе и на тези симптоми.

Автор: Психологичен Център S.O.V.A.

Последвайте ни във фейсбук!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *